Logo isommalla!

Logo isommalla juhlistaa 85 vuotta täyttävää Grafiaa. Historiikki julkaistaan toukokuussa 2018 ja nyt etsimme muistoja Grafiasta.

1960

Helsingin kaupunginmuseo, Elannon kokoelma
Tulevaisuudenuskoa ja kylmää sotaa

Berliinin muuri rakennetaan. The Beatles -niminen yhtye soittaa Liverpoolissa. Yhdysvaltain presidentti J. F. Kennedy murhataan. Muhammad Ali kieltäytyy lähtemästä Vietnamin sotaan. Neuvostoliitto miehittää Tšekkoslovakian. Martin Luther King Jr. murhataan. Apollo 11 vie ihmisen ensimmäisen kerran kuun kamaralle, ja tapahtumaa seurataan suorana lähetyksenä Suomessakin yleistyneistä kotitelevisioista. Hippiliike syntyy, underground nostaa päätään ja minihame tulee muotiin. Eila Hiltusen Sibelius-monumentti valmistuu. Eero Aarnion Pallo-, Pastilli- ja Kuplatuolit syntyvät. Keskioluen myynti sallitaan elintarvikeliikkeissä.

Itsepalvelumyymälät ja rahauudistus

Mainosgrafiikassa otetaan käyttöön kaikki mahdolliset työvälineet valokuvista huopakyniin ja reprokameroista siirtokirjaimiin. Vuosikymmenen alussa järjestetään Suomen Sokerin pakkauskilpailu, joka osaltaan enteilee uusia aikoja. Kulutusketjussa halutaan nyt päästä suorinta tietä tehtaalta kuluttajalle, joka saa tietää tuotteen sisällön suoraan pakkauksesta. Kehityksen myötä itsepalvelumyymälät lisääntyvät. Rahauudistuksen myötä markoista tulee pennejä ja liiton jäsenmaksuksi päätetään kaksikymmentä markkaa.

Jaa muisto:
esim.
#grafia1963

Tule mukaan!

Voit jakaa Grafia-muistoja sekä tällä sivulla olevan lomakkeen tai somen välityksellä #grafiaxxxx (grafia+ vuosi, jota muisto koskee). Tervetuloa kirjoittamaan Grafian ja graafisen suunnittelun historiaa!

1967

Jorma Hinkka muistelee mm. Grafian "valtausta" 60-luvun lopulla ja Vuoden Huippujen perustamista.

Opiskelijat tyytymättömiä Grafiaan

"Onko Grafia unohtanut, että on olemassa yhteiskunta myös sen ulkopuolella? Onko Grafia umpisiittoinen ja itseriittoinen? Eikö graafikollakin ole tärkeä tehtävä yhteiskunnan kokonaissuunnittelussa? Onko Grafia tiedostanut vastuunsa? Uskooko Grafia voivansa hoitaa asiansa ilman politiikkaa politisoituneessa etujärjestöyhteiskunnassa?" (yksi seitsemästä opiskelijoiden Grafialle esittämästä teesistä)

SMP ja kaikuja huipuista

1968 ehdotettiin yhdistyksen nimen muuttamista Suomen mainospiirtäjiksi.  Aiheesta oli keskusteltu jäsenten keskuudessa, mutta lyhenne SMP oli herättänyt hilpeyttä. Samalla ehdotettiin, että yhdistys ryhtyisi vuosittain valitsemaan vuoden 10 parasta graafista tuotetta. Ehdotuksessa on nähtävissä enteitä tulevasta Vuoden Huiput -kilpailusta.

Grafia-nimi ja logo syntyvät

Vuonna 1962 ryhdyttiin liitolle pohtimaan uutta nimeä. Ehdolla olivat Piirtäjäliitto ja Suomen Taidepiirtäjäin liitto, Grafia. Äänin 4-24 liiton uudeksi nimeksi tuli Suomen Taidepiirtäjäin liitto Grafia Tecknarförbund. ”Sitä funtsattiin ja funtsattiin”, nimen keksinyt Ahokanto muisteli myöhemmin. ”Kenelläkään ei ollut pahemmin nimeä vastaan. Tosin Ahto Numminen sanoi, että suomen kielessä ei tarvita f-kirjainta uin sanassa ”pesufati””, Erkki Ahokanto muisteli. 

Nimenmuutoksen myötä liitto sai itselleen uuden logon ja lomakkeiston, jotka oli suunnitellut Rauno Ruotsinsalo. Logo sai osakseen kiitosta ja on käytössä yhä nykyäänkin. 

Pulmu palasokeri / kuva Suomen Sokeri Oy

Pulmu palasokerin pakkaus Arto Saukkonen / kuva Suomen Sokeri Oy